Owsianka to jedna z popularniejszych propozycji śniadaniowych nie tylko wśród biegaczy, ale także osób, które starają się żyć zdrowo. Popularność zawdzięcza dużej ilości witamin, poprawie działania układu pokarmowego, jaką jest nam w stanie zapewnić, a także energii z węglowodanów złożonych, która dostarczana jest stopniowo przez dłuższy czas. Owsianka pomoże tym, którzy chcą schudnąć, odżywiać się zdrowo, trenować, czuć się lepiej.
Obalamy mity o owsiance
Zdecydowanej większości z nas kojarzy się ona z papką, która na domiar złego nie ma smaku. Nie musi tak być! Płatki owsiane możemy przygotować na wiele sposobów, używając do ich przyrządzenia zarówno wody, jak i mleka, kefiru, jogurtu.
Nieprawdą jest także wiadomość o odwapnieniu organizmu w przypadku spożywania jej codziennie. Nie udowodniono szkodliwego działania owsianki spożywanej codziennie, a dietetycy wskazują, że przy braku problemów z niedoborem wapnia i tolerancją na gluten – nie zaszkodzi, a pomoże.
Duże pole manewru przy przygotowaniu owsianki pozwala nam na spersonalizowanie śniadania do wymagań poszczególnych biegaczy. Możemy modyfikować skład i ilość produktów, tak by pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Propozycja mojej ulubionej owsianki (autorstwa trenera Mariusza), która sprawiła, że przekonałem się do tego typu śniadań:
Potrzebne będą:
Płatki owsiane (75 – 100g)
Białko (20-30g)
Wiórki kokosowe (20g)
Woda
Miska / talerz
Szybko przygotowana owsianka:
- Wsypane do miski płatki zalej wrzątkiem
- Odczekaj aż napęcznieją
- Odlej nadmiar wody
- Wsyp białko i wiórki kokosowe
- Wymieszaj
Oczywiście skład naszego śniadania możemy modyfikować, dodając chociażby orzechy lub suszone owoce, dodawać i odejmować poszczególnych składników wedle uznania i potrzeb.
Na wielu stronach podaje się, że owsiankę warto jeść z białkiem toteż do przepisów zostaje wprowadzony jogurt, mleko, kefir. Tutaj zostało ono zastąpione białkiem w proszku, które i tak zdecydowana większość biegaczy spożywa.
Szybko i smacznie, nawet gdy nie tolerujesz laktozy!
Nie musisz poprzestawać na płatkach owsianych. Mieszaj, zamieniaj, stosuj żytnie, orkiszowe, jęczmienne, dla urozmaicenia składu spożywanego posiłku.
pozdrawiamy,
zespół trenujbieganie.pl
Owsiankę uwielbiam, szczególnie z jogurtem naturalnym. Dosypanie jeszcze suszonych owoców jak rodzynek, daktyli etc, to już magia. Po tym to dopiero można szybko biegać i długo trenować 🙂 Jedzenie to absolutna podstawa na drodze do lepszej formy, samopoczucia i wyglądu. Pozdr. Kamil