Owsianka – śniadanie biegacza

Owsianka to jedna z popularniejszych propozycji śniadaniowych nie tylko wśród biegaczy, ale także osób, które starają się żyć zdrowo. Popularność zawdzięcza dużej ilości witamin, poprawie działania układu pokarmowego, jaką jest nam w stanie zapewnić, a także energii z węglowodanów złożonych, która dostarczana jest stopniowo przez dłuższy czas. Owsianka pomoże tym, którzy chcą schudnąć, odżywiać się zdrowo, trenować, czuć się lepiej.

owsianka

Obalamy mity o owsiance

Zdecydowanej większości z nas kojarzy się ona z papką, która na domiar złego nie ma smaku. Nie musi tak być! Płatki owsiane możemy przygotować na wiele sposobów, używając do ich przyrządzenia zarówno wody, jak i mleka, kefiru, jogurtu.
Nieprawdą jest także wiadomość o odwapnieniu organizmu w przypadku spożywania jej codziennie. Nie udowodniono szkodliwego działania owsianki spożywanej codziennie, a dietetycy wskazują, że przy braku problemów z niedoborem wapnia i tolerancją na gluten – nie zaszkodzi, a pomoże.

 

Duże pole manewru przy przygotowaniu owsianki pozwala nam na spersonalizowanie śniadania do wymagań poszczególnych biegaczy. Możemy modyfikować skład i ilość produktów, tak by pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Propozycja mojej ulubionej owsianki (autorstwa trenera Mariusza), która sprawiła, że przekonałem się do tego typu śniadań:

 

Potrzebne będą:

Płatki owsiane (75 – 100g)

Białko (20-30g)

Wiórki kokosowe (20g)

Woda

Miska / talerz

owsianka

Szybko przygotowana owsianka:

  1. Wsypane do miski płatki zalej wrzątkiem
  2. Odczekaj aż napęcznieją
  3. Odlej nadmiar wody
  4. Wsyp białko i wiórki kokosowe
  5. Wymieszaj

 

Oczywiście skład naszego śniadania możemy modyfikować, dodając chociażby orzechy lub suszone owoce, dodawać i odejmować poszczególnych składników wedle uznania i potrzeb. 
Na wielu stronach podaje się, że owsiankę warto jeść z białkiem toteż do przepisów zostaje wprowadzony jogurt, mleko, kefir. Tutaj zostało ono zastąpione białkiem w proszku, które i tak zdecydowana większość biegaczy spożywa.

Szybko i smacznie, nawet gdy nie tolerujesz laktozy!

Nie musisz poprzestawać na płatkach owsianych. Mieszaj, zamieniaj, stosuj żytnie, orkiszowe, jęczmienne, dla urozmaicenia składu spożywanego posiłku.

 

pozdrawiamy,

zespół trenujbieganie.pl

trenujbieganie.pl

1 komentarz

  1. Owsiankę uwielbiam, szczególnie z jogurtem naturalnym. Dosypanie jeszcze suszonych owoców jak rodzynek, daktyli etc, to już magia. Po tym to dopiero można szybko biegać i długo trenować 🙂 Jedzenie to absolutna podstawa na drodze do lepszej formy, samopoczucia i wyglądu. Pozdr. Kamil

Odpowiedz na „Bieganie UskrzydlaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *